Αιτιολογικοί Παράγοντες

Υπάρχουν τρεις καλά τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη: η μεγάλη ηλικία, η εθνική καταγωγή (οι Αφροαμερικάνοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο) και η κληρονομικότητα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ σπάνιος σε άνδρες κάτω των 45 ετών, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 70 έτη. Πιστεύεται ότι 8 στους 10 άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών έχουν έστω και μικρές εστίες καρκίνου στον προστάτη, αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους μεγαλώνουν πολύ αργά και δεν αναμένεται να δώσουν ποτέ συμπτώματα.

Εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού πάσχει από καρκίνο του προστάτη ο κίνδυνος αυξάνει κατά 2 φορές, ενώ αν δύο συγγενείς πρώτου βαθμού πάσχουν, ο κίνδυνος αυξάνει από 5 έως 11 φορές.

Τέλος, έχει φανεί σε κάποιες μελέτες πιθανή συσχέτιση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη με την παχυσαρκία, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τη λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων περισσότερο από 7 φορές την εβδομάδα, τη χορήγηση στατινών (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης) και την υψηλή πρόσληψη ασβεστίου.