Θεραπεία

Η κύρια θεραπευτική προσέγγιση των νεοπλασιών του παχέως εντέρου και του ορθού είναι η χειρουργική. Αξίζει να τονιστεί ότι σε αρχικά στάδια η χειρουργική μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει τη νόσο χωρίς άλλες συμπληρωματικές θεραπείες. Ανάλογα με την εντόπιση και το στάδιο της νόσου μπορεί να είναι απαραίτητη η χορήγηση ακτινοθεραπείας ή/και χημειοθεραπείας πριν ή μετά την χειρουργική επέμβαση.

Η ακτινοθεραπεία όταν χορηγείται πριν το χειρουργείο (προεγχειρητική ακτινοθεραπεία), μπορεί να επιτρέψει τη διάσωση του σφιγκτήρα σε περίπτωση που ο όγκος εντοπίζεται πολύ κοντά στον πρωκτό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή μόνιμης κολοστομίας. Επίσης, η θεραπευτική αυτή στρατηγική έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης της νόσου στην περιοχή αυτή (μείωση τοπικής υποτροπής).

Είναι σημαντικό η λήψη της θεραπευτικής απόφασης να λαμβάνεται μετά από ενημέρωση του ασθενούς για τις θεραπευτικές επιλογές (προεγχειρητική ή μετεγχειρητική) και τις πιθανές επιπλοκές ή τοξικότητες που τις συνοδεύουν.