Αιτιολογικοί Παράγοντες

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, αφού πάνω από το 80% των περιπτώσεων απαντάται σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 70 έτη. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό κολοορθικού καρκίνου θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών.

Υπάρχουν επίσης καλά τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του ορθού, όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (π.χ. ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Chrohn). Στην περίπτωση αυτή οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση κάθε 1-2 έτη.

Επίσης κάποια σπάνιες παθολογικές καταστάσεις που πολύ συχνά συνδέονται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ορθού είναι η οικογενής πολυποδίαση (familial adenomatous polyposis) και το σύνδρομο του Lynch.

Η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ και κυρίως η διατροφή πλούσια σε ζωϊκά λίπη και φτωχή σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Στο σημείο αυτό γίνεται αντιληπτή η τεράστια αξία της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής που όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες θωρακίζει τον οργανισμό και προσφέρει μακροζωϊα.