Παρενέργειες από την Ακτινοθεραπεία

Δερματική αντίδραση: Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, το δέρμα και οι τρίχες της περιοχής που ακτινοβολείται θα υποστούν αλλαγές. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Μετά από 2 - 3 εβδομάδες, το δέρμα σας θα πάρει το χρώμα που παίρνει το δέρμα όταν μαυρίζουμε από τον ήλιο. Καθώς προχωράει η θεραπεία, μπορεί να γίνει ανοιχτό κόκκινο ή πολύ σκούρο. Επίσης, μπορεί να το νοιώθετε ξηρό, να ξεφλουδίσει και να έχετε φαγούρα. Ορισμένες φορές η περιοχή της θηλής μπορεί να παρουσιάσει ήπια ευαισθησία. Η δερματίτιδα θα περάσει σταδιακά, συνήθως σε 3 - 4 εβδομάδες μετά το πέρας της ακτινοθεραπείας.

Δυσφορία και οίδημα μαστού: Οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν ευαισθησία στο μαστό τους, ιδιαίτερα στη θηλή, όταν αρχίσουν οι μεταβολές του δέρματος. Επιπλέον, ορισμένες εμφανίζουν κάποιου βαθμού οίδημα του μαστού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να αισθάνεστε τσιμπήματα και το στήθος σας βαρύ και πρησμένο. Αν έχετε κάνει λεμφαδενικό καθαρισμό στη μασχάλη δεν αποκλείεται να έχετε δυσκαμψία του αντίστοιχου ώμου ήδη μετά το χειρουργείο. Σε αυτή την περίπτωση η δυσκαμψία μπορεί να επιδεινωθεί με την ακτινοθεραπεία, ιδιαίτερα αν ακτινοβολείται η περιοχή της μασχάλης και της κλείδας.

Κόπωση: Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν κόπωση μετά από 2 - 3 εβδομάδες θεραπείας. Συνήθως η κόπωση περιγράφεται ως κούραση, έλλειψη ενέργειας, αδυναμία και δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτά τα συμπτώματα περνάνε σταδιακά μετά το πέρας της θεραπείας.