Πριν από κάθε θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε κάποια ρούχα, ανάλογα με την περιοχή που ακτινοβολείται. Είναι καλύτερα να φοράτε ρούχα που μπορείτε εύκολα να βγάλετε και να ξαναφορέσετε.

Στο δωμάτιο της ακτινοθεραπείας, ο τεχνολόγος θα χρησιμοποιήσει τα σημάδια στο δέρμα σας για να εντοπίσει την περιοχή θεραπείας και να σας τοποθετήσει σωστά στο κρεβάτι του γραμμικού επιταχυντή. Σε κάθε συνεδρία θα παραμένετε στο δωμάτιο ακτινοθεραπείας για περίπου 10-15 λεπτά, αλλά η διάρκεια της ακτινοβόλησης δεν είναι πάνω από 1-5 λεπτά. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι μεγαλύτερη σε πιο πολύπλοκα πλάνα ακτινοθεραπείας πχ IMRT ή Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία.

Οι ακτινοθεραπείες είναι ανώδυνες, σαν να κάνετε μια απλή ακτινογραφία. Την ακτινοβολία δεν μπορείτε να τη δείτε, να τη μυρίσετε ή να την ακούσετε.

Κάποια ειδικά εξαρτήματα (π.χ. λαβή για τα χέρια, ειδικά μαξιλάρια για το κεφάλι και τα πόδια ή μια πλαστική μάσκα) μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά την τοποθέτηση για να διατηρήσετε σταθερό το σώμα σας. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, πρέπει να παραμένετε τελείως ακίνητοι έτσι ώστε η ακτινοβολία να πηγαίνει μόνο στην περιοχή που χρειάζεται και κάθε φορά να θεραπεύεται η ίδια περιοχή. Δεν χρειάζεται να κρατάτε την αναπνοή σας – απλά να αναπνέετε κανονικά.

Ο τεχνολόγος θα βγαίνει από το δωμάτιο θεραπείας πριν αρχίσει η θεραπεία σας. Ο έλεγχος του γραμμικού επιταχυντή γίνεται από ένα άλλο δωμάτιο και μέσω κάμερας οι τεχνολόγοι σας βλέπουν σε μια οθόνη. Παρόλο που μπορεί να νοιώθετε μόνοι, να θυμάστε ότι οι τεχνολόγοι σας βλέπουν και σας ακούνε και ακόμη μπορούν να σας μιλήσουν χρησιμοποιώντας την ενδοσυνεννόηση. Αν αισθανθείτε πολύ άσχημα ή πολύ άβολα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πείτε το στον τεχνολόγο αμέσως. Η μηχανή ακτινοθεραπείας μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή.

Το μηχάνημα που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία (π.χ. γραμμικός επιταχυντής) έχει μεγάλο όγκο, και κάνει κάποιο θόρυβο καθώς κινείται γύρω από το σώμα σας για να στοχεύσει την περιοχή θεραπείας από διαφορετικές γωνίες. Το μέγεθος και ο θόρυβος μπορεί να σας φανούν τρομαχτικά στην αρχή. Να θυμάστε ότι το μηχάνημα κινείται και ελέγχεται από τον τεχνολόγο ακτινοθεραπείας και ότι τα μηχανήματα αυτά ελέγχονται πολύ προσεκτικά ώστε να λειτουργούν σωστά.