Η κόπωση είναι το πιο συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό. Μπορεί να οφείλετε στην ίδια την ασθένεια ή στη θεραπεία. Μπορεί επίσης να οφείλετε σε αναιμία, έλλειψη ύπνου, πόνο ή ανορεξία.

Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να νοιώθουν κόπωση λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ακτινοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας το σώμα χρησιμοποιεί πολύ ενέργεια για ανάρρωση. Μπορεί, επίσης, να είστε κουρασμένοι εξαιτίας της έντασης που σας προκαλεί η ασθένειά σας, των καθημερινών σας μετακινήσεων για να κάνετε θεραπεία, και της επίδρασης της ακτινοβολίας στους φυσιολογικούς ιστούς. Το αίσθημα αδυναμίας και η κόπωση θα υποχωρήσουν σταδιακά μετά το τέλος της θεραπείας.

Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, προσπαθώντας να μην κουράζεστε και χρησιμοποιώντας την ενέργειά σας για να κάνετε τα πιο σημαντικά από τα πράγματα που έχετε να κάνετε. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε όλα τα πράγματα που κάνετε υπό κανονικές συνθήκες. Δοκιμάστε να κοιμάστε περισσότερο το βράδυ, και προγραμματίστε έτσι τη μέρα σας ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ξεκουραστείτε αν αισθανθείτε την ανάγκη.

Ορισμένες φορές, η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να ελαττώσει το αίσθημα κόπωσης. Ρωτήστε το γιατρό σας για το πόση άσκηση πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Όσον αφορά την εργασία σας μπορεί να θέλετε να συνεχίσετε κανονικά το πρόγραμμά σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Εντούτοις κάποιοι ασθενείς προτιμούν να πάρουν άδεια από την εργασία τους ή να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Συζητήστε με τον εργοδότη σας για τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης μπορεί να είναι εφικτό ή να μπορείτε να κάνετε μέρος της εργασίας σας στο σπίτι. Μπορείτε να ζητήσετε από τη γραμματεία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος να προσαρμόσει το πρόγραμμα των θεραπειών σας σε σχέση με τις ώρες εργασίας σας.

Είτε πρόκειται να εργάζεστε είτε όχι, καλό θα ήταν να ζητήσετε από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας να σας βοηθούν με τις καθημερινές δουλειές, τα ψώνια, τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από κάποιον να σας πηγαίνει με το αυτοκίνητο στις θεραπείες ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια.