Η εξωτερική ακτινοθεραπεία δεν έχει σαν συνέπεια να ακτινοβολεί το σώμα σας. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τις συναναστροφές επειδή κάνετε ακτινοθεραπεία. Ακόμη και αν αγκαλιάζετε, φιλάτε ή έχετε σεξουαλικές επαφές με άλλους δεν κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ακτινοβολία.

Οι πιο πολλές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας έχουν να κάνουν με την περιοχή που ακτινοβολείται. Πολλοί ασθενείς δεν έχουν καμία παρενέργεια. Ο γιατρός σας θα σας πει ποιες παρενέργειες πρέπει να περιμένετε και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν.

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας, παρότι είναι δυσάρεστες, συνήθως δεν είναι σοβαρές και μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή ή ειδική δίαιτα. Συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες από το τέλος της θεραπείας, αν και ορισμένες παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα της θεραπείας. Εσείς μάλλον δεν θα μπορείτε να ξέρετε τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας στον όγκο, μπορεί όμως να παρατηρήσετε ελάττωση του πόνου, της αιμορραγίας ή κάποιας άλλης ενόχλησης. Μπορεί να συνεχίσετε να παρατηρείτε βελτίωση και μετά το τέλος της θεραπείας.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει κάποιες εξετάσεις σε τακτά διαστήματα καθώς και φυσική εξέταση προκειμένου να εντοπίσει τυχόν παρενέργειες της θεραπείας. Ανάλογα με την περιοχή που ακτινοβολείται, μπορεί να κάνετε τακτικά γενική εξέταση αίματος για να ελέγχονται τα λευκά αιμοσφαίρια, ο αιματοκρίτης και τα αιμοπετάλιά σας. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ελάττωση κάποιων από αυτά τα κύτταρα.

Οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT, Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία) και η εκπαίδευση, οι γνώσεις και η εμπειρία των ιατρών αλλά και των υπόλοιπων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην θεραπεία σας μπορούν να συμβάλλουν στην περεταίρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών.