Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα στην περιοχή της θεραπείας έχει κοκκινίσει και είναι ερεθισμένο - όπως περίπου είναι τα εγκαύματα από τον ήλιο. Μετά από μερικές εβδομάδες το δέρμα σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ξηρό λόγο της θεραπείας. Ρωτήστε το γιατρό σας τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα και την ενόχληση.

Σε ορισμένους τύπους ακτινοθεραπείας, το δέρμα στην υπό θεραπεία περιοχή μπορεί να παρουσιάσει «υγρό ερεθισμό», ιδιαίτερα σε περιοχές που υπάρχουν πτυχές του δέρματος. Αν αυτό συμβεί, το δέρμα είναι υγρό και πολύ επώδυνο. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει πώς να φροντίσετε την περιοχή και να αποφύγετε την πιθανότητα μόλυνσης.

Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το δέρμα στην υπό θεραπεία περιοχή. Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες:

  • Αποφύγετε να ερεθίζετε το δέμα στην περιοχή της θεραπείας.
  • Όταν πλένεστε να χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό νερό και ένα ήπιο σαπούνι, να στεγνώνετε το δέρμα πιέζοντας την πετσέτα και όχι τρίβοντας.
  • Μην φοράτε στενά ρούχα πάνω από την περιοχή της θεραπείας.
  • Μην τρίβετε ή ξύνετε το δέρμα στην υπό θεραπεία περιοχή
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε παγωμένα ή ζεστά στην περιοχή (π.χ. πάγο ή θερμοφόρα)
  • Ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει προϊόντα περιποίησης του δέρματος τα οποία δεν θα σας προκαλέσουν ερεθισμό. Μην χρησιμοποιείτε ταλκ, αρώματα, αποσμητικά, λάδια σώματος, κρέμες ή αλοιφές στην περιοχή αυτή του δέρματος αν πρώτα δεν σας το επιτρέψει ο γιατρός σας.
  • Αποφύγετε να εκθέτετε στον ήλιο την περιοχή της θεραπείας. Αν πρόκειται να βρεθείτε στον ήλιο για περισσότερο από λίγα λεπτά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να φοράτε προστατευτικά ρούχα (π.χ. καπέλο με φαρδύ γείσο και μπλούζα με μακριά μανίκια) και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Αφότου τελειώσει η θεραπεία ρωτήστε το γιατρό σας για πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να προφυλάσσεστε από τον ήλιο.

Οι πλειοψηφία των δερματικών αντιδράσεων θα περάσει μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της ακτινοθεραπείας. Παρ’ όλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις το δέρμα στην περιοχή της θεραπείας θα παραμείνει λίγο πιο σκούρο από ότι ήταν πριν και μπορεί να συνεχίσει να είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο.