Skia

Η Διαδικασία

Η Διαδικασία
Η Διαδικασία

Συμβουλευτική Επίσκεψη

Αξονική Τομογραφία για Σχεδιασμό Ακτινοθεραπείας

Σχεδιασμός πλάνου ακτινοθεραπείας

Προσομοίωση

Θεραπεία

Διασφάλιση Ποιότητας

Παρακολούθηση (Follow-up)

Συμβουλευτική Επίσκεψη

Η παροχή ογκολογικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας απαιτεί τόσο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό όσο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ακριβώς όπως ο καθένας που έχει ένα νυστέρι δεν είναι ένα παγκόσμιας κλάσης χειρουργός, έτσι και η διαθεσιμότητα του σύγχρονου εξοπλισμού είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί, για την εξασφάλιση περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε ένα από τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω πρέπει να εξασφαλίζεται από ειδικό, έμπειρο προσωπικό.

Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος είναι ο εξειδικευμένος ιατρός που θα σας ενημερώσει για το αν η ακτινοθεραπεία πρόκειται να σας ωφελήσει..

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Metropolitan Hospital θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την ασθένειά σας και αποτελούν ενδείξεις για ακτινοθεραπεία ή μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματά της. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται: ανασκόπηση της παρούσας νόσου, προηγούμενο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες και καθημερινές συνήθειες. Θα ακολουθήσει η απαραίτητη φυσική εξέταση και η μελέτη των απεικονιστικών εξετάσεων που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι εκείνη την ημέρα.

Τελειώνοντας, και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, θα συζητήσουμε τα πιθανά οφέλη και κινδύνους που έχει η ακτινοθεραπεία για εσάς και θα απαντήσουμε σε όποιες ερωτήσεις μπορεί να σας δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Φυσικά, αν σκεφτείτε οποιαδήποτε ερώτηση μετά το τέλος της επίσκεψης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να σας απαντήσουμε.

Αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να καθοριστεί η θεραπεία σας, θα κανονίσουμε ώστε αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν.

Καθόσον όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, παρακαλούμε να είστε προετοιμασμένος/η να διαθέσετε τουλάχιστον μία ώρα για τη συμβουλευτική σας επίσκεψη. Μην πιστέψτε ποτέ ότι όλοι οι γραμμικοί επιταχυντές προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα και ότι η ποιότητα του ιατρικού και τεχνικού προσωπικού δεν είναι εξαιρετικά σημαντική.

Αξονική Τομογραφία για Σχεδιασμό Ακτινοθεραπείας

Προκειμένου ο γιατρός σας να σχεδιάσει την περιοχή που πρέπει να ακτινοβοληθεί αλλά και τα φυσιολογικά όργανα που πρέπει να προστατευτούν από την ακτινοβολία είναι απαραίτητο να κάνετε μία ειδική αξονική τομογραφία στην περιοχή που θα ακτινοβοληθείτε. Η αξονική αυτή δε γίνετε για διαγνωστικούς λόγους. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί ή όχι να κάνετε ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 30 – 45 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας είστε τοποθετημένος/η στην ίδια θέση που θα έχετε όταν θα κάνετε θεραπεία.

Αφού ο τεχνολόγος ακτινοθεραπείας σας βοηθήσει να ξαπλώσετε στη θέση θεραπείας θα σας ζητήσει να παραμείνετε ακίνητος/η καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ανάλογα με την περιοχή θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ειδικές συσκευές ακινητοποίησης(π.χ. θερμοπλαστικές μάσκες, στρώματα με κενό αέρος κτλ)

Πριν γίνει η αξονική ο τεχνολόγος θα σχεδιάσει με μαρκαδόρο τρεις ή τέσσερις μικρές κουκίδες στο δέρμα σας (μία ή δύο μπροστά και δύο πλάγια) με βάση τα φωτεινά λέιζερ που διαθέτει ο αξονικός τομογράφος. Οι κουκίδες αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί με βάση αυτές, και με τη χρήση αντίστοιχων λέιζερ που υπάρχουν στο δωμάτιο θεραπείας, θα γίνετε η σωστή τοποθέτησή σας πριν από κάθε θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της αξονικής σας βλέπουμε και σας ακούμε όλη την ώρα, οπότε για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε απλά να μας καλέσετε.

Μετά το τέλος της αξονικής ο τεχνολόγος θα τραβήξει ορισμένες φωτογραφίες με εσάς στη θέση θεραπείας.

Σχεδιασμός πλάνου ακτινοθεραπείας

Καθώς ο σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας έχει εξελιχθεί και έχει αποκτήσει τεράστιες δυνατότητες, η ικανότητα ενός ακτινοθεραπευτικού κέντρου να θεραπεύει όλο και περισσότερους καρκίνους χωρίς να βλάπτει τους ασθενείς έχει βελτιωθεί. Μεγάλο κομμάτι αυτής της επιτυχίας οφείλεται στη χρήση εξελιγμένων υπολογιστικών συστημάτων τα οποία χειρίζονται άρτια εκπαιδευμένοι ακτινοφυσικοί ιατρικής.

Το σύστημα σχεδιασμού απεικονίζει τόσο τον όγκο όσο και τους φυσιολογικούς ιστούς σε 3 διαστάσεις (3D). Συγκεκριμένα, οι εικόνες του αξονικού τομογράφου στέλνονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου ο γιατρός σας θα σχεδιάσει τις περιοχές που πρέπει να ακτινοβοληθούν καθώς και τα όργανα που πρέπει να προφυλαχθούν από την ακτινοβολία.

Στη συνέχεια ο ακτινοφυσικός του τμήματος θα  υπολογίσει τις γωνίες και το σχήμα των δεσμών της ακτινοβολίας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της θεραπείας μας, που είναι η επαρκής ακτινοβόληση του στόχου μας και η μέγιστη αποφυγή των φυσιολογικών ιστών. Γίνεται υπολογισμός της δόσης που προσλαμβάνει ο κάθε ιστός. Η κάθε λεπτομέρεια σχεδιάζεται και ελέγχεται.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί 1 – 2 ημέρες.

Προσομοίωση

Η προσομοίωση συνήθως πραγματοποιείται 1 – 2 ημέρες μετά από την αξονική τομογραφία σχεδιασμού και είναι μια διαδικασία που προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στην αλυσίδα της ακτινοθεραπείας.

Στο δωμάτιο της προσομοίωσης θα παραβρίσκονται ο γιατρός σας, ο τεχνολόγος ακτινοθεραπείας και ο ακτινοφυσικός που σχεδίασε μαζί με το γιατρό το πλάνο της θεραπείας σας.

Αφού ξαπλώσετε στη θέση θεραπείας με τον ίδιο τρόπο που είχατε ξαπλώσει στον αξονικό τομογράφο, ο τεχνολόγος θα τοποθετήσει το σώμα σας με βάση τα τατουάζ και τα λέιζερ του δωματίου. Στη συνέχεια θα ληφθούν κάποιες ακτινογραφίες με τις οποίες θα επαληθεύσουμε ότι τα πεδία της ακτινοθεραπείας που σχεδιάσαμε με βάση την αξονική σας τομογραφία αντιστοιχούν απόλυτα στο σώμα σας.

Τέλος, υπάρχει περίπτωση ο τεχνολόγος να κάνει άλλο ένα τατουάζ στο σημείο του δέρματος που αντιστοιχεί στο ισόκεντρο της θεραπείας.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 30 – 45 λεπτά.

Θεραπεία

Οι ακτινοθεραπείες γίνονται σε δύο γραμμικούς επιταχυντές Varian ® τελευταίας τεχνολογίας, με δυνατότητες για πολλαπλές ενέργειες ακτινοβόλησης, περιστροφικής (RapidArc) και δυναμικής ακτινοθεραπείας διαμορφούμενης έντασης (IMRT), στερεοτακτικής ακτινοθεραπείες (SRS, SBRT), θεραπείας ηλεκτρονίων και 2D/ 3D απεικονιστικής καθοδήγησης στη θέση θεραπείας (IGRT).

Οι συνεδρίες της ακτινοθεραπείας γίνονται καθημερινά, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, την ίδια ώρα, για όσες εβδομάδες αποφασίσει ο γιατρός σας. Κατά την πρώτη συνεδρία στο δωμάτιο θεραπείας θα παραβρίσκονται ο γιατρός σας, ο ακτινοφυσικός και οι τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας. Πριν από κάθε συνεδρία οι τεχνολόγοι θα σας τοποθετούν κάθε φορά στη θέση θεραπείας με τον ίδιο τρόπο που έγινε στην προσομοίωση. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα τη θεραπεία σας.

Πριν από την πρώτη συνεδρία και στη συνέχεια σε τακτά διαστήματα θα λαμβάνονται ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες (IGRT) προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι η θέση της θεραπείας σας είναι σωστή.

Μετά την ακριβή τοποθέτησή σας στη θέση θεραπείας οι τεχνολόγοι βγαίνουν από το δωμάτιο, κλείνουν την πόρτα και ξεκινάνε τη θεραπεία. Θα παραμείνετε στο δωμάτιο για περίπου 15 λεπτά. Ο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να γίνει με ακρίβεια η τοποθέτηση του σώματός σας. Η ακτινοβόληση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Παρόλο που είστε μόνος/η κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι τεχνολόγοι σας παρακολουθούν μέσω κάμερας και σας ακούνε από μικρόφωνο. Αν αισθανθείτε πολύ άβολα και χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να μιλήστε στους τεχνολόγους. Μπορούν να κλείσουν το μηχάνημα και να μπουν να σας δουν οποιαδήποτε στιγμή, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Διασφάλιση Ποιότητας

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Metropolitan Hospital είναι η διασφάλιση της ποιότητας σε όλους τους κρίκους της ακτινοθεραπευτικής αλυσίδας.

Κάθε ασθενής συζητείται από όλους τους ακτινοθεραπευτές του τμήματος πριν ξεκινήσει θεραπεία, ενώ κάθε πτυχή της θεραπείας του γίνεται αντικείμενο συζήτησης στις καθημερινές συνεδριάσεις του επιστημονικού προσωπικού του τμήματός μας. Επιπλέον, περιστατικά με ιδιαίτερες δυσκολίες στη λήψη της θεραπευτικής απόφασης συζητιούνται με ιατρούς από άλλες ειδικότητες (παθολόγοι ογκολόγοι, χειρουργοί, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι κ.α.) στα ογκολογικά συμβούλια του Metropolitan Hospital.

Οι ακτινοφυσικοί ιατρικής είναι υπεύθυνοι για τους τακτικούς ελέγχους των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία σας, αλλά και για τον ξεχωριστό έλεγχο της εφαρμογής κάθε πολύπλοκου πλάνου ακτινοθεραπείας σε ειδικά μηχανήματα (phantoms) πριν από την εφαρμογή του στον εκάστοτε ασθενή.

Τέλος, ο έλεγχος της λειτουργίας και των διαδικασιών του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, όπως και για τα υπόλοιπα τμήματα του Metropolitan Hospital, είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με ISO.

Παρακολούθηση (Follow-up)

Ακριβώς όπως δεν περιμένετε να ωφεληθείτε από ένα φάρμακο τη στιγμή που καταπίνεται το χάπι, έτσι και η πλήρης δράση της ακτινοθεραπείας τυπικά εμφανίζεται μετά το πέρας της θεραπείας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η τακτική παρακολούθηση μετά το τέλος της ακτινοθεραπείας είναι κρίσιμο κομμάτι των υπηρεσιών μας. Κατά τις επισκέψεις αυτές οι θεράποντες ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι παρακολουθούν την πορεία της νόσου σας και την κατάσταση των φυσιολογικών ιστών.

Κατά το τέλος της θεραπείας σας ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τον τρόπο και τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται η μετέπειτα παρακολούθηση, ενώ οι οδηγίες θα σας δοθούν και γραπτώς μαζί με το ενημερωτικό ιατρικό σημείωμα.

Για οποιαδήποτε απορία ή συμβουλή οι γιατροί του κέντρου ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας θα βρίσκονται πάντα κοντά σας μετά το τέλος της θεραπείας σας. 

Το METROPOLITAN HOSPITAL είναι πιστοποιημένο μέλος του Temos No GR0050AUG2013

VIEW CERTIFICATE

Επικοινωνία

  • Εθν. Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1,
    18547,Ν. Φάληρο
    Γραφεία (Αρ. 4, 5 & 2) στο ισόγειο του νέου κτηρίου
  • Τηλ. 210 480 7161
  • Fax. 210 480 7117
  • email: info@athensradiotherapy.gr

Στο χάρτη

Copyright ©2019 All Rights Reserved.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ